start hier

een vergelijking

Een vergelijking van regulier onderwijs en Open Space.

Een onderwijsorganisatie die een transitie van regulier naar Open Space-onderwijs wil doorvoeren, is het best te vergelijken met een detailwinkelier (inclusief toonbank en bedienden) versus een uitgebreide supermarkt, waar klanten zelf alle benodige boodschappen pakken en afrekenen bij de kassa.

Bij de supermarkt is veel meer te koop en kunt u in alle rust zelf kiezen en beoordelen wat u wilt kopen, zonder dat u wordt lastiggevallen door een verkoper die u iets wil aansmeren wat u eigenlijk niet nodig hebt. Hebt u haast, dan doet u de boodschappen snel, en wilt u alles op uw gemak doen, dan is daar de gelegenheid voor.
Natuurlijk moet een onderwijsorganisatie wennen aan deze nieuwe manier van werken, net als de detaillist die er nu op moet vertrouwen dat hij zijn klanten niet tekort doet en dat hij erop kan vertrouwen dat alles naar behoren verloopt. Maar als de juiste organisatie de juiste regels en voorwaarden hanteert, draait alles als nooit tevoren. En dan zit niemand meer te wachten op de detaillist met zijn toonbank en zijn bedienden.

Van regulier onderwijs naar Open Space.
Elke onderwijsorganisatie, school, ouder, leerling of leerkracht die besluit de overstap te maken van regulier naar Open Space-onderwijs krijgt met een aantal belangrijke veranderingen te maken. Dit zijn de meest in het oog springende veranderingen:

/